Cinci copeici
Sarah Stricker Editura RAO, Bucureşti, 2016 Extraordinarul roman de debut al lui Sarah Stricker ”Cinci copeici” a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Premiul Mara Cassens, cel mai mare premiu pentru debut în limba germană. Discernământul şi profunzimea care însoţesc stilul jurnalistic al autoarei, plin de umor, nu fac decât să potenţeze prezentarea unei spectaculoase drame de familie. Anna, naratorul romanului, rememorează povestea propriei vieţi în secvenţe intercalate şi priviri retrospective. Un bunic tiranic, ale cărui încercări brutale de intruziune în viaţa propriei fiice, de o urâţenie frecvent menţionată în poveste, se perpetuează vreme de ani întregi, o fiică docilă, de o impresionantă imaturitate, şi o soţie aflată permanent în pragul unei crize constituie ingredientele unei poveşti pe cât de amuzante, pe atât de dramatice. Naraţiunea Annei este un omagiu adus neconvenţionalei sale mame, ale cărei trăiri şi experienţe fac deliciul acestui roman tragicomic în cel mai bun sens al cuvântului. Sursa: https://www.raobooks.com Volumul se regăsește în colecțiile bibliotecii:
0 Comments
Ca orice povestitor de vocație, Ioana Nicolaie își ia cititorul de mână și-l conduce pe un drum. Un drum surprinzător, căci din loc în loc îi dezvăluie straturi emoționante de arhitectură interioară. Se poposește în copilărie, dar și-n adolescență, dar și-n viața matură. Și din fiecare se scoate la lumină ba un secret, ba o mărturie, ba un nucleu dramatic, sau straniu, sau impregnat cu mister. Miezul inimii e o carte a tandreței, a iubirii, dar și a lucrurilor inexplicabile care ne tivesc tuturor viețile.
„Cât despre scris, nu e mare lucru de adăugat: scriitoare am fost întotdeauna. Și pe vremea dansului cu menghina, și pe timpul zugrăvitului sau al practicilor agricole, și pe când coseam cu atenție ștergare, și pe când abia mai răsuflam în năvodul ce părea că nu se va deschide vreodată. Dar, dacă n-ar fi fost revoluția, bănuiesc că n-aș fi intrat la facultate, așa că nu mi-aș fi pus nicicând cărțile pe hârtie. Aș fi fost, probabil, angajata unei fabrici de tricotaje sau, pentru că-mi plăcea să cos la mașină, aș fi ajuns croitoreasă.“ — IOANA NICOLAIE Sursa: https://humanitas.ro Volumul se regăsește în colecțiile bibliotecii: Backman privește viața cu un optimism debordant, dar nu ezită niciodată să intre în cele mai tragice și mai tenebroase aspecte ale ei. Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi, printre care doi "rechini" imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionară cu tendințe suicidare și un sabotor de vizionări deghizat în iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile. Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști: Unde e infractorul și ce nu-i în regulă cu oamenii ăștia?
„Backman surprinde din nou esența învolburată a ceea ce înseamnă să fii uman... Acest roman, inteligent scris și plin de sentimentalism, te va face să râzi la fel cum te va face și să plângi.“ Washington Post „Cartea lui Backman spune o poveste despre cum un eveniment comun poate schimba cursul existenței mai multor oameni, chiar și în momente de anxietate profundă. Un roman deopotrivă amuzant și sfâșietor, care neîndoielnic le va plăcea fanilor lui Backman.” Kirkus Review „Se spune că Dumnezeu râde de cei care îşi fac pla¬nuri. Dar se pare că nu ne învăţăm minte niciodată.” „Ne am creat o existenţă în care îi vedem pe alţii izbindu se de un zid, dar ne aşteptăm ca noi să reuşim să trecem prin zid.” Fredrik Backman, autorul bestsellerului internațional Un bărbat pe nume Ov, este unul dintre cei mai prolifici și mai apreciați scriitori suedezi contemporani, cărțile sale fiind vândute în milioane de exemplare în toată lumea Sursa: www.editura-art.ro Volumul se regăseşte în colecţiile bibliotecii: |
bibliotecaBiblioteca Judeţeană arhiva
June 2023
Autori
All
|