Fenomen vechi de când lumea, dictatura a suferit o transformare majoră odată cu sfârșitul Primului Război Mondial și apariția sistemelor totalitare comunist și fascist, Marea Criză din 1929 favorizând mai apoi venirea la putere a nazismului.
Timp de patru generații, pe toate continentele, regimurile ideologice totalitare au făcut să domnească în țările pe care le-au guvernat o ordine de fier, întreținută prin războaie și exterminări, marcând un secol barbar, care a frânt încrederea în progresul omenirii. Această formă absolută de absolutism a fost orchestrată de lideri nemiloși, care, în ciuda unor traiectorii și caractere diferite, adesea diametral opuse, au fost mânați de aceeași sete de putere întemeiată pe banalizarea terorii, de aceeași neîncredere în semeni și de același dispreț profund față de viața umană și față de orice formă de libertate. Secolul dictatorilor ne pune în fața unei galerii a ororilor care ar trebui să ne rămână gravată în memorie: portretele celor mai importanți 22 de dictatori ai secolului XX, cu tot ce au făcut acești tirani în numele ideologiei sau al setei de putere. „Este remarcabil faptul că dictatura se răspândește astăzi așa cum se răspândea cândva libertatea.“ - Paul Valéry, Regards sur le monde actuel „Pretutindeni, inclusiv în cele mai vechi democrații, asistăm la puseuri autoritare, la izbucniri de tip fascist. Globalizarea - turbocapitalismul, marile migrații, încălzirea globală, noile tehnologii - creează neliniște în rândul oamenilor. Aceștia caută certitudini, repere, ierarhii, într-o lume bulversată de o criză a modernității comparabilă cu cele care au urmat primelor două revoluții industriale. Asemenea predecesorilor lor de tristă amintire, «bărbații» puternici - sau cei care se pretind astfel-oferă soluții simple la probleme din ce în ce mai complicate.“ - Olivier Guez Sursa: wwww.humanitas.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii:
0 Comments
Acum într-o ecranizare de excepție, nominalizată la cinci Premii Oscar.
Romanul lui Martin Amis este o adevărată oglindă, ce pare a face imposibilul: să pună în scenă o poveste autentică de dragoste dintr-un lagăr nazist de exterminare, un triunghi amoros care-și trăiește micile drame pe fundalul unei cutremurătoare „banalități a răului". „Un tur de forță al virtuozității verbale desăvârșite. Uluitor." Richard Ford „A fost odată ca niciodată un împărat, iar împăratul i-a dat poruncă vrăjitorului său favorit să-i făurească o oglindă fermecată. Oglinda asta nu-ți reflecta chipul. Îți reflecta sufletul - îți arăta cine erai cu adevărat. Vrăjitorul nu se putea privi în ea fără să ferească ochii. Împăratul nu se putea privi în ea. Curtenii nu îndrăzneau să se privească în ea." „Un roman zdrobitor despre identitate și umanitate. În egală măsură plină de umor și neliniștitoare, cartea lui Amis analizează felul în care haosul și psihoza generalizată mutilează sufletele." The Miami Herald „Acesta este un roman care va supraviețui trecerii timpului. Investigația de ordin moral a lui Amis îl face să-și imagineze inimaginabilul." The Guardian Considerat de mulți critici una dintre cele mai influente și mai inovatoare voci ale literaturii britanice moderne, Martin Amis, fiul scriitorului Kingsley Amis, este adeseori plasat în generația romancierilor britanici care s-au afirmat în anii ’80 și care îi include pe Salman Rushdie, Ian McEwan și Julian Barnes. Martin Amis s-a născut la Oxford, în 1949. The Rachel Papers (1973) este primul său roman, scris în timp ce lucra ca secretar de redacție la Times Literary Supplement și distins cu Somerset Maugham Award în 1974. În 1975 îi apare al doilea roman, Născuți morți, iar în 1984 - Banii, primul volum dintr-o trilogie a cărei acțiune se desfășoară la Londra. Este autorul a paisprezece romane, două volume de povestiri și opt volume de nonficțiune. A murit în 2023. Sursa: www.pandoram.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: „Atelierul lui e o lume. El nu mai trăieşte în Franţa. O lume mică şi albă în care realitatea se schimbă, trupurile groase cad şi corpurile îşi dezvăluie sufletele, esenţa. Charon e mic, cu ochi vii. Mîini puternice îi piaptănă barba desprinsă din Vechiul Testament. Şi, dacă vrea, te invită să treci pragul. Şi, dacă se înfurie, te poate arunca afară. Cu şuturi în fund. Şi, dacă e fericit, aprinde focul în forjă, fierbe o supă, scoate găina şi o frige direct pe jar. Pereţii albi ascund drumurile lumii. Scările de funie urcă pînă la patul ascuns. Sculpturile stau exact la distanţa de care au nevoie ca să vorbească între ele. Ca să vorbească în capul lui. Fumul gros de ţigară şi praful alb de ghips se poartă deasupra lor. Şi piatra cîntă.”
Născut în Hobiţa, Gorj, în 1876, Constantin Brâncuşi a fost al şaselea copil al Mariei şi al lui Radu Nicolae Brâncuşi. Drumul său spre recunoaştere a început odată cu plecarea din ţară spre Paris, cu opriri în Viena şi München. În această călătorie a descoperit sculpturile egiptene antice, care ulterior i-au influenţat întreaga operă. Un moment decisiv a fost acela în care a părăsit atelierul lui Auguste Rodin, convins că „la umbra marilor copaci nu creşte nimic”. Operele ce îi ieşeau din mîini intrigau şi fascinau, iar mulţi nu le înţelegeau şi le considerau prea abstracte, ba chiar „ustensile de bucătărie şi instrumente medicale”, cum le-au catalogat vameşii americani cînd acestea urmau să fie expuse la New York. Colegii şi criticii de artă credeau însă că sculpturile lui sînt desăvîrşite. Mari artişti i-au călcat pragul atelierului şi i-au devenit prieteni, precum Marcel Duchamp, Amedeo Modigliani sau Ray Man, admirîndu-i lucrările şi bucurîndu-se de compania lui şi de inegalabilele sale găini pe jar. Printre cei care îl vizitau se numărau şi scriitori celebri ca Ezra Pound sau James Joyce. S-a stins din viaţă în 1957, în atelierul său din Paris, lăsîndu-şi opera moştenire statului de adopţie, Franţa. Regimul comunist, proaspăt instalat în România, nu a fost interesat de ea. Sculpturile sale, expuse în cele mai faimoase muzee de artă, sînt vîndute pe sume colosale, iar Constantin Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, avînd un rol esenţial în evoluţia artei contemporane. Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale. A publicat jurnalul de convertire Iconostas , volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei, Sagarmatha, Colonia fabricii , O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni, Ale noastre dintru ale noastre și Ofsaid Sursa: www.polirom.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: SINGUR ÎN ȚINUTUL GHEȚURILOR. CEA MAI TULBURĂTOARE POVESTE DE SUPRAVIEȚUIRE DIN ISTORIA EXPLORĂRILOR5/2/2024 Una dintre cele mai impresionante povești de supraviețuire trăite vreodată.
În ianuarie 1913, rămas fără tovarășii săi de expediție, înfometat, slăbit și fără mijloace de comunicare cu lumea exterioară, Douglas Mawson încearcă să se întoarcă din inima pustietății polare la baza Expediției Antarctice Australasiatice. Mai are de parcurs 150 de kilometri – calvarul său este, așadar, departe de final. Cu sacrificii inimaginabile, Mawson reușește să-și ducă la capăt misiunea de cercetare pe Continentul Alb. Minuțios documentată, cartea lui David Roberts relatează această poveste de supraviețuire, una dintre cele mai impresionante trăite vreodată. „David Roberts ne oferă imaginea detaliată a enormelor riscuri asumate pentru a îndeplini o misiune ce pare imposibilă.” Publishers Weekly Sursa: www.editura-art.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: Realitatea adulților este complet diferită de realitatea copiilor - la asta se gândește Paul în ultima zi din noiembrie, în timp ce-și așteaptă tatăl în fața azilului „Conacul Speranței”, care urmează să fie închis. Faptul că este nevoit să-l ia acasă pe bătrânul diagnosticat cu demență nu este decât o altă provocare dintr-un lung șir: divorțul de Mădălina, pierderea mamei, legătura stranie cu fiica sa plecată în străinătate, relația paradoxală cu fosta lui soție, care îl roagă să-i recupereze cățelul ținut ostatic de iubitul pe care chiar ea l-a trădat. Peste toate acestea, odată cu moartea tatălui său, Paul dezvăluie un secret din trecut care a tulburat viețile tuturor. Protagonistul încearcă din răsputeri să facă față tuturor acestor provocări, reușind în final să evadeze din capcana propriei moralități. Un roman sinuos, ce urmărește complexitățile interioare ale omului care își simte viața trecând pe lângă el, cu efecte profunde asupra cititorului.
Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este jurnalist la săptămânalul Cațavencii și scrie pentru emisiunea Starea Nației. După volumul de proză scurtă Hobby și alte povestiri, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut (2013) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (2015). Roman pus în scenă de Radu Afrim, dramatizare de Mihai Radu și Ionuț Sociu Roman nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, ediția 2023, la categoria Proză Sursa: www.polirom.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: „Dennis Deletant cunoaște România de aproape 60 de ani și tot de atâta vreme călătorește dinspre Vest spre Est pentru a înțelege, pentru a scrie, pentru a ajuta, pentru a pune reflectorul asupra istoriei noastre recente, pe care adesea o știe mai bine decât noi. Suntem întâi de toate în fața unor memorii scrise cu empatie și umor despre acest du-te-vino al său între Londra și București, despre piedicile descurajante puse de Securitatea lui Ceaușescu tânărului cercetător englez dornic să studieze limba și istoria României în anii ’60, despre cât de greu a fost în anii ’70 să obțină un pașaport cu viză de ieșire pentru proaspăta sa soție româncă, despre dosarul de 1.500 de pagini pe care i l-a întocmit Securitatea.....volumul conturează, de asemenea, portretele unor personaje care au jucat diferite roluri în ultimii 30 de ani și pe care autorul le-a cunoscut bine - Corneliu Coposu, cel care avea să devină liderul opoziției postdecembriste, sau Mircea Răceanu, diplomatul român condamnat la moarte în 1989 pentru că spionase în favoarea Washingtonului. În căutarea României ne ajută să nu uităm, ne povestește de unde venim și ce drum lung am făcut în ultimii 60 de ani. Totul este văzut prin lentila celui care are și destulă distanță, și suficientă apropiere pentru a ne arăta doar detaliile care contează.“ - Sabina Fati
„Nici un universitar străin nu a urmărit în ultimele decenii ororile și bogăția istoriei României din secolul XX așa cum a făcut-o Dennis Deletant.“ - Robert D. Kaplan „Dennis Deletant este poate cel mai important specialist în istoria României, începând cu perioada întunecată a lui Nicolae Ceaușescu, când a dat dovadă de un curaj remarcabil, ridicându-se împotriva dictaturii… Relația lui cu România este fascinantă, iar această carte e o lectură esențială pentru oricine vrea să o înțeleagă.“ - John Simpson, BBC News „O carte extraordinară a unui istoric remarcabil, care înțelege România mai bine decât mulți români.“ - Radu Ioanid Sursa: wwww.humanitas.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: Într-un cătun de la graniţa Poloniei cu Cehia, unde trăiesc aproape izolaţi de lume un grup de localnici şi câţiva proprietari ai unor case de vacanţă, au loc o serie de crime. Victimele se dovedesc a fi vânători pasionaţi, iar dacă e să ascultăm opinia bătrânei doamne Duszejko, a cărei voce spune întreaga poveste, animalele sălbatice nu sunt tocmai străine de crime. Însă doamna Duszejko, o apărătoare a animalelor, e ea însăşi un personaj ciudat: profesoară de engleză pensionară, pasionată de astrologie şi, în acelaşi timp, de poezia lui William Blake, ale cărui versuri apocaliptice apar ca un laitmotiv în întregul volum. Intriga poliţistă şi atmosfera mistică şi misterioasă sunt ţesute pe un decor contemporan familiar, cel al lumii postcomuniste din Europa de Est, o lume coruptă, obsedată de bani şi de prestigiu social. Nu lipsit de o doză de umor şi ironie insinuată abil, romanul este un nou tur de forţă al remarcabilei prozatoare poloneze. Romanul a fost ecranizat în 2017, în regia Agnieszkăi Holland, filmul fiind distins cu Ursul de Argint.
Olga Tokarczuk, născută în Sulechów în 1962, este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani, numărându-se printre câştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, Premiul Nike. Este autoarea mai multor romane și volume de proză scurtă traduse în peste 50 de limbi. În anul 2018, romanul Rătăcitorii, la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost distins cu Man Booker International Prize. În 2018, Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură. Sursa: www.polirom.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: „Ca medic de bord, te bucuri de un trai debordant. Numai că Ionuţ Şendroiu nu este doar medic pe platforme de foraj şi navetist la tropice. El este, în egală măsură, un povestitor de soi, capabil să te înfioare la un capăt al frazei şi să te amuze copios la celălalt. Cartea lui este o plimbare prin spaţii stranii din care nu-ţi propui să faci priorităţi turistice. Însă nu geografia e cheia acestor pagini, ci aplombul şi talentul cu care autorul lor te ajută să te cufunzi în arome, obiceiuri, manii şi ritualuri străine până acum minţii tale. Pe lângă asta, ochiul de umorist al lui Ionuţ Şendroiu vede chiar şi miezul ilariant al secvenţelor dramatice, indiferent dacă se opreşte asupra crizelor unui bolnav de malarie sau asupra manevrelor de ascundere a cărnii de porc din frigiderele unei nave de vigilenţa unor inspectori musulmani. Veţi întâlni zeci de scene care vă vor hrăni curiozitatea şi la care veţi râde cu poftă. Veţi întâlni, de asemenea, asocieri surprinzătoare şi ghiduşe. Navetist la tropice nu este o simplă carte de călătorii sau o înşiruire de păţanii. Este semnătura sigură a unui călător în care musteşte talentul.“ - Radu Paraschivescu „Un prim sezon al unui serial în care comedia și documentarul se combină ca ingredientele unui cocktail reușit - un gin tonic în Delta Nigerului, de exemplu. Episoadele s-ar putea intitula, în funcție de apele teritoriale, «Petrolul, berile și nigerienii», sau angolezii, sau egiptenii. Dr. John, protagonistul, se ocupă cu aceeași pricepere de pacienți și de poveștile lor. Sub epiderma șocului cultural, stetoscopul prinde și pulsul problemelor globale ale omenirii. Ca în Odiseea, întâmplările au loc preponderent pe mare sau adiacent, dar aici eroul, navetist, ajunge periodic acasă. În fundal trec - și rămân durabil pe retină - rechini-ciocan, pești zburători și alte baracude“ - Sorin Gherguț Ionuț Șendroiu a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București în 1996. În timpul rezidențiatului (2000 - 2003, Bucureşti) începe să colaboreze cu diverse publicații. Din 2006, lucrează ca medic de bord pe diferite nave de foraj maritim. Sursa: wwww.humanitas.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: În fiecare lună decembrie, copiii lui J.R.R. Tolkien primeau scrisori de la Moș Crăciun. De la primele rânduri pentru fiul lui cel mare, în 1920, până la ultima misivă emoționantă adresată fiicei lui în 1943, cartea de față reunește toate aceste scrisori și desene remarcabile într-o singură ediție superbă. Înăuntru se află o scrisoare cu o caligrafie ciudată, tremurată, și un frumos desen în culori. Ambele sunt de la Moș Crăciun și deapănă povești minunate despre viața la Pol: cum o dată toți renii au scăpat din țarcuri și au împrăștiat pachetele cu daruri care încotro; cum Ursul Polar, mereu neîndemânatic, s-a cățărat pe vârful Polului Nord și a căzut prin acoperișul casei lui Moș Crăciun, drept în mijlocul sufrageriei; cum tot Ursul Polar a spart luna în patru și, din cauza asta, Omul-din-Lună s-a prăbușit în grădina casei și despre războielile cu afurisitele hoarde de goblini care trăiesc în peșterile de sub casă. Uneori, Ursul Polar adaugă și el câte un mesaj, iar alteori spiridușul Ilbereth include la rândul lui un pasaj cu scrisul său elegant și cursiv, sporind amuzamentul și vioiciunea poveștilor.
John Ronald Reuel Tolkien s-a născut la 3 ianuarie 1892. Întrunește toate caracteristicile unui scriitor împlinit: tiraje mari, un public numeros și un stil propriu. Sunday Telegraph îi elogiaza imaginația, The Observer îi admira arta de a crea suspans. Peste tot în lume titlurile lui sparg normele box-office-ului și produc aglomerație în librarii. J.R.R. Tolkien schimbă harta literaturii și inventeaza un gen, fantasy, pe care mulți îl vor imita, dar foarte puțini cu un talent comparabil cu al lui. Printre cartile sale de referință se numară: trilogia Stapânul Inelelor, Hobbitul, Silmarillion, Roverandom, Povestiri neterminate. Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi și s-au vândut în întreaga lume în milioane de exemplare. Sursa: www.raobooks.com Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: „Aceasta este o carte-eveniment. După ce ne-a încurajat și ajutat pe mulți dintre noi să plecăm în căutarea munților lumii, David Neacșu – unul dintre marii noștri exploratori – ne oferă, în sfârșit, poveștile expedițiilor sale, multe legendare, premiere românești absolute, începute în urmă cu trei decenii. Poveștile extraordinare, pățaniile și aventurile incredibile, prețioasele reflecții ale acestui om, pasionat ca nimeni altul de munți, pleacă acum în căutarea cititorilor care vor descoperi un adevărat personaj, născut și înzestrat să exploreze lumea la pas și s-o cunoască cu toate simțurile de-a lungul, de-a latul și de-a înaltul, în cele mai spectaculoase locuri ale ei. David Neacșu a căpătat alura unui adevărat cetățean al lumii, iar cartea lui se desfășoară ca o minunată declarație de dragoste pentru această planetă, pentru natura, culturile și oamenii ei.“ - Marius Chivu
„David Neacșu este mai mult decât un explorator, este un părinte al alpinismului expediționar din România, iar expedițiile sale sunt o sursă de inspirație pentru toți pasionații de munte, și nu numai. La fel ca și viața sa, cartea de față este un efort demn de admirație, o călătorie-cadou pentru toți cei care vor să trăiască aventura, fie și cu ochii minții, la altitudini și intensități ce te lasă, chiar și călător inveterat fiind, cu gura căscată.“ - Horia Colibășanu David Neacșu (n. 18 iulie 1960, București) este alpinist și explorator. A participat la zeci de expediții pe marii munți ai lumii: Kilimanjaro, Muntele Kenya, Ruwenzori, McKinley, Aconcagua, Huascáran, Illimani, Cotopaxi, Klucevskaia, Carstensz Pyramid, Vinson etc. În 2003 a organizat și a condus prima expediție românească pe vârful Everest, din masivul Himalaya. A explorat zone mai puțin cunoscute de pe toate continentele, parcuri naționale din Africa, jungla amazoniană din Peru, Brazilia și Columbia, precum și taigaua siberiană. A urmărit viața populațiilor indigene din Peru, Papua Noua Guinee, Kenya, Uganda, Tanzania, Insula Paștelui, Noua Zeelandă, Australia, Tasmania, Borneo, Alaska. Este pasionat de pescuitul la răpitor cu năluci artificiale. Sursa: wwww.humanitas.ro Volumul se regăsește în colecția bibliotecii: |
bibliotecaBiblioteca Judeţeană arhiva
June 2023
Autori
All
|